Príbeh slovenskej značky Opre´

Príbeh slovenskej značky Opre´

Pôvodne o ňom hovoril ako o vínovom pive. Dnes je to už ôsmy rok, odkedy sa Gabo Oprendek spolu so svojím bratom Radom pustili do neznáma a začali vyrábať cidre na Slovensku. Aj napriek náročnému obdobiu sa Gabo počas rozhovoru často usmieva. Vlastne vždy, keď popisuje, ako sa rodí cider.

bratia Pprendekovci z Opre

Cider je niečo medzi vínom a pivom, čo sa dobre pije

Cider prvýkrát ochutnal v Grécku a odvtedy ho vyhľadával všade, kam sa počas ciest vydal. „Silná jablková príchuť a svojský charakter,“ tak Gabo opisuje pre neho výnimočné cidre z Juhoafrickej republiky z oblasti Stellenbosh.
V lete v roku 2013 sa ale začína písať príbeh slovenskej značky Opre´. Príbeh dvoch bratov. Dvoch hláv. Štyroch rúk. Štipky kuráže. A pravého slovenského cidru.

Vyroba cideru Opre

Pustili sa do neznáma. „Bolo to pre nás nové. Nikto z nášho okolia ani rodiny nevyrábal nikdy víno. Cider má veľmi podobný proces výroby. Rozdiel je v použitom ovocí. Museli sme sa spoľahnúť na seba a snažiť sa vyrobiť cider, ktorý by chutil hlavne nám. A pochybnosti? Tie určite boli. Veď ako urobiť cider z 5-litrového demižóna do 600-litrovej nádrže. A hlavne sme robili cider pre ľudí z nášho okolia, ktorí ho nikdy nepili a nevedeli, čo čakať. Nemali sme žiadnu istotu, či si ho budú kupovať,“ spomína na začiatky Gabo.

Výrobca cidru Opre’ Gabo Oprendek: Našim snom nebolo nikdy vyrábať cider, život nám ale ukázal túto cestu a my si ju užívame

Ako vznikol Opre’ cider?

vznik-cider-opre
Ako urobiť cider z 5-litrového demižóna do 600-litrovej nádrže?

Rado ako študent biológie mal v začiatkoch na starosť vytvorenie receptúry na výrobu cidru. Gabo zas ako študent marketingu a podnikovej administratívy začal pracovať na biznis pláne a vytvárať dizajn produktu. Po polroku bola pripravená ako-taká receptúra na cider, ktorý „sa dal piť“, ale aj marketingový plán. Do toho vlastné úspory a študentské pôžičky.

V roku 2014 založili bratia Oprendekovci živnosť. „Už nebolo cesty späť,“ smeje sa Gabo a pokračuje výpočtom ďalších aktivít: „…zabezpečenie priestoru na výrobu, hľadanie dodávateľov, získanie povolenia na výrobu, balenie, uvádzanie produktu na trh, hľadanie odberateľov, marketovanie produktu a neustále riešenie problémov okolo tohto všetkého.“

Cider Opre´ v anglickom štýle

Cider sa všeobecne delí podľa troch krajín. Španielsky cider “la sidra” má veľmi kyslú chuť a nie je pre začiatočníkov v pití cidru. Francúzsky cider “cidre” je zas silnejší a suchší, má viac alkoholu a pije sa skôr ako víno.

Anglický cider je sladší a menej perlivý. Podáva sa na štýl piva a ľahko sa pije. „My sme sa rozhodli vyrobiť cider v anglickom štýle. Prišiel nám prirodzený a zároveň sme chceli mať cider tak akurát – nie sladký, nie suchý. Taký stred, čo sa nám aj podarilo,“ vysvetľuje Gabo. Usmieva sa.

Cidre Opre

Výroba cidra je podľa jeho slov „krásny proces premeny cukrov v jablkovej šťave na alkohol“. Všetko sa začína výberom jabĺk, pričom platí, že odrody jabĺk treba vyberať do kombinácie kyslé, sladké a horké.
Len táto prinesie pri kontrolovanom alkoholovom kvasení dobrý výsledok. Zároveň platí, že dobrý cider je predovšetkým zo 100%-tnej jablkovej šťavy.

Práve veľkovýrobcovia udávajú na svojich etiketách 25 % jablkovej šťavy, čo je minimálne množstvo potrebné na to, aby vyrobený nápoj mohli nazvať cidrom. Zvyšok je voda, cukor, farbivo karamel a arómy.
Len pre porovnanie s Opre’ cidrami: „Jeden náš cider má 330 ml. Na výrobu je treba 330 ml jablkovej šťavy. Takže pri výťažnosti 55 – 60 % nám treba na jednu fľašu 600 gramov jabĺk.“

Limitovana edicia Cider Opre

Limitované edície Cider Opre´

Rado a Gabo používajú na výrobu cideru jablká zo severovýchodu Maďarska vzdialeného od Košíc asi 30 kilometrov. Na Slovensku ale hľadajú staré jablkové sady, z ktorých robia limitované edície. „Podarilo sa nám nájsť v meste Medzev staré jablkové sady, kde vznikol Metzen Cider ocenený Broznovou medailou v Španielskej súťaži ciderov SISGA. Takisto spolupracujeme aj so Sady Vihorlatu, kde v starých jablkových sadoch v obci Podhoroď robíme cider s názvom BOROLO, ktorý tiež získal ocenenie WORLD CIDER SEAL za 3. miesto v kategórií Prírodný cider.“

Dizajn Opre cider

Ochutený cider Opre’ Hoppy

Opre’ Hoppy bol ich prvý ochutený cider, ktorý vyrobili. Spojili v ňom svet piva a cideru a nachmelili cider austrálskym chmeľom Galaxy. Práve ten dodal cideru po studenom chmelení super sviežu vôňu marakuje a broskýň. Ako hovorí Gabo: „Máme radi ochutené cidre. Veľmi nás bavia rôzne ovocné chute, ktoré vedia obohatiť cider. Maliny sme si vybrali kvôli ich kyslosti a sviežosti. Čučoriedky hlavne pre sladkosť. Takisto máme aj sladko-trpký ananásový cider Opre’ Pineapple Cider.“ Obľúbený Gabov je malinový Opre’ Raspberry, kým Rado ako pivár berie do rúk skôr Hoppy Cider.

Ako vznikal dizajn pre cidre Opre’ ?

Celý dizajn cideru Opre’ vznikal ešte v roku 2013 počas Gabovho štúdia v Dánsku. Práve tam spolupracoval s estónskou ilustrátorkou Kärt Koosapoeg. „Ona nám navrhla, že nám urobí grafickú identitu spolu s jej štúdiom EETER. Ja som, popravde, chcel len logo od kamoša za 50 € a vôbec som si neuvedomoval silu dobrého grafického dizajnu. Preto som veľmi rád, že sme sa našli a vďačím im za krásnu identitu Opre’ Cidru.“

Typický dizajn obalu pre značku Opre’

„Štandardne sa snažíme o jednoduchý obal kde je jednofarebná 1+0 potlač. Na začiatku sme chceli mať univerzálny kartón pre všetky produkty ale s príchodom iných rozmerov fliaš to prestalo byť reálne.“

Každý produkt podľa Gaba má byť zapamätateľný a na to slúži branding. Neoddeliteľnou súčasťou brandingu je balenie. „My sme to pochopili až po 2 rokoch, kedy sme vylepšili prvotné chyby pri vytváraní produktu. Mali sme etikety vytlačené na lacnom papieri namiesto dizajnového. Vrchnáky sa ťažko otvárali. Krabice sme mali obyčajné, najtenšie bez potlače a lepili sme na ne len farebnú pásku. Časom sa nám všetky tieto chyby vrátili a museli sme spolupracovať s profesionálom, aby produkt dobre vyzeral a zákazníci mali z neho dobrý pocit.“

krabica na cider Opre

Práve v tomto momente prichádzajú na scénu Tlačiarne Bardejov, s ktorými Oprendekovci spolupracujú už od roku 2014. „Oni nám pomohli pochopiť, aký je obal pre fungovanie produktu ako celku dôležitý.“

Na obaly sa Gabo s Radom spoliehajú aj pri svojich limitkách. Jednou z nich bol aj Ginger Shot, v ktorom skombinovali zázvorovú šťavu, med, citrón a kokosovú vodu. 9 malých fľaštičiek s objemom 50 ml sa stalo prírodnými bojovníkmi s vírusmi a baktériami.

krabicky-ginger-shot-Opre

 

A ako aj ostatné produkty, aj oni si zaslúžili svoj obal s potlačou hovoriacou o obsahu a modernou matnou povrchovou úpravou.
V obaloch Opre’ cidrov je zachovaná jednoduchosť. Jednofarebná potlač. „Naša filozofia je byť efektívny. A platí to aj pri obaloch.“